Δράσεις Κέντρου Κοινότητας

Διεξαγωγή προληπτικής ιατρικής/οδοντιατρικής εξέτασης  με το χαμόγελο του παιδιού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση προληπτικού ιατρικού - οδοντιατρικού ελέγχου του Οργανισμού « Το Χαμόγελο του Παιδιού», που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Μετεώρων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το ΚΕΠ Υγείας. Στην επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος συνέβαλε ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Τρικάλων.

Για την εφαρμογή της δράσης, ο Οργανισμός διέθεσε στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαμπάκας, από τις 8 έως και τις 12 Οκτωβρίου 2018, το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», το οποίο αποτελείται από τέσσερα αυτόνομα ιατρεία και στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς, οδοντιάτρους, καθώς και από νοσηλευτικό προσωπικό του Οργανισμού.

Σε προληπτικό ιατρικό/οδοντιατρικό έλεγχο υποβλήθηκαν εκτός από τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμπάκας και οι οικογένειες που ανήκουν στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του Δήμου (συμπεριλαμβανομένων και ενηλίκων).

Για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της δράσης το Κέντρο Κοινότητας συνεργάστηκε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το ΚΕΠ Υγείας. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε τους ωφελούμενους του για τη δράση και  προγραμμάτισε την ημέρα και την ώρα εξέτασης των ατόμων που θα επιθυμούσαν να υποβληθούν στην προληπτική εξέταση. Συνολικά υλοποιήθηκαν 767 προληπτικές ιατρικές/οδοντιατρικές δωρεάν εξετάσεις σε 243 παιδιά και 21 ενήλικες. 

Καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας παρευρέθηκε στον χώρο της διεξαγωγής της εκδήλωσης συνοδεύοντας τους ωφελούμενους του και παράλληλα ενημέρωνε τους πολίτες για τη λειτουργία του Κέντρου, μιας δομής που καλείται να παρέχει ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης και την  υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μετεώρων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Δωρεάν  Έλεγχος  Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας που στηρίζεται από την Κ.Ε.Δ.Ε., στην Καλαμπάκα 

draseis photo 5

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000.

Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση. Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο μαστογραφικός έλεγχος συνιστάται να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Δήμος Μετεώρων με τη συνεργασία των Κοινωνικών Δομών του, ΚΕΠ Υγείας και Κέντρο Κοινότητας συμμετέχει στο πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφικού Ελέγχου, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που στηρίζεται από την Κ.Ε.Δ.Ε. Η μονάδα μαστογράφου συνεχίζοντας το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης βρέθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας, στις 1&2 Σεπτεμβρίου 2018.

Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας ενημέρωσαν τις ωφελούμενες γυναίκες που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα για τη δωρεάν προληπτική εξέταση και προγραμμάτισαν την ημερομηνία και την ώρα εξέτασής τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας παρευρέθηκε στον χώρο της διεξαγωγής της προληπτικής εξέτασης συνοδεύοντας τις ωφελούμενες γυναίκες και παράλληλα ενημέρωσε τους πολίτες που βρισκόταν στο χώρο για τη λειτουργία του Κέντρου, μιας δομής που καλείται να παρέχει ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης και την  υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μετεώρων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Μήνυμα συμπαράστασης στους πληγέντες της Αττικής

Ο Δήμος Μετεώρων συμπαραστεκόμενος στην ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την χώρα μας στις 23 Ιουλίου 2018 εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και την αμέριστη συμπαράστασή του γι’αυτή την μεγάλη συμφορά που έπληξε τον τόπο μας. Η κατάσταση δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά προέχει η ενότητα και η αλληλεγγύη. Για το λόγο τούτο, και ως ένδειξη αλληλεγγύης και κοινωνικής συμπαράστασης ο Δήμος βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων, προκειμένου να συμβάλλει με όσα μέσα διαθέτει στην ανακούφιση τους.

Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας ανέλαβαν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες κοινωνικές δομές των πληγέντων Δήμων, ώστε να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι ανάγκες των κατοίκων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα είδη που χρειάζονται προς συγκέντρωση για τους πυρόπληκτους.

Τα είδη που συγκεντρώθηκαν είναι τα παρακάτω:

  • Είδη προσωπικής υγιεινής (Οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, στοματικό διάλυμα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σφουγγάρια, σαπούνια, πετσέτες προσώπου – σώματος, ξυραφάκια, αφρός ξυρίσματος, χτένες, χαρτιά υγείας).
  • Φάρμακα (Αποστειρωμένες γάζες, Επίδεσμοι, Οξυζενέ, Παυσίπονα, Βetadine, Fucidin, Tear Drops, Pulvo).
  • Εμφιαλωμένο νερό.
  • Είδη ρουχισμού.
  • Τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλατα μακράς διαρκείας, μακαρόνια κλπ).

Ο Δήμος Μετεώρων θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους, για το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα είδη προς συγκέντρωση για τους πυρόπληκτους και θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συνδημότες, συμπολίτες και επιχειρηματίες, που από την πρώτη στιγμή επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την παροχή βοήθειας πραγματικής και ουσιαστικής στους πληγέντες.

Το Κέντρο Κοινότητας είναι δομή που παρέχει ολιστική προσέγγιση στους κατοίκους του Δήμου και διοργανώνει δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών.

Για πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία και τις δράσεις του Κέντρου Κοινότητας στη διεύθυνση Ηπείρου & Πυθαγόρα (Ισόγειος χώρος). Τηλ.2432078661, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7:30π.μ. – 15:30μ.μ. 

 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μετεώρων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Διεξαγωγή Εκδήλωσης "πασχαλινή αγκαλιά" 

O Δήμος Καλαμπάκας ανέθεσε στις κοινωνικές δομές του Κέντρου Κοινότητας και του ΚΕΠ Υγείας τη διοργάνωση της Πασχαλινής δράσης «Πασχαλινή Αγκαλιά».
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, είναι βέβαιο, πως έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και ελλείψεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης σε πολλούς συμπολίτες μας, ωστόσο μας έχει κάνει όλους πιο αλληλέγγυους και πιο δοτικούς προς τον συνάνθρωπο που βιώνει μια δύσκολη καθημερινότητα μέσα στην ανεργία και την ανέχεια. Οι κοινωνικές δομές απευθύνθηκαν στους ευαισθητοποιημένους πολίτες, καθώς επίσης και τους επιχειρηματίες, συλλόγους και φορείς της πόλης μας που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Οι κοινωνικές δομές ήρθαν σε επαφή με το φιλανθρωπικό σωματείο «Φίλες της Αγάπης» του Δήμου Καλαμπάκας το οποίο και ανέλαβε τη διανομή των ειδών που συγκεντρώθηκαν σε συνδημότες μας ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Από τη Δευτέρα 26/03/2018 και έως την Μ. Δευτέρα 02/04/2018 συγκεντρώθηκαν τρόφιμα μακράς διαρκείας (ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα Εβαπορέ κ.τ.λ.) στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας και του ΚΕΠ Υγείας Ηπείρου και Πυθαγόρα (ισόγειος χώρος) .

Επίσης ενημερώθηκαν από το στελέχη του Κέντρου Κοινότητας οι ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας που διαβιούν κάτω από συνθήκες φτώχειας, να έρθουν από το χώρο της υπηρεσίας για να παραλάβουν τα είδη.

 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαμπάκας εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 Διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων σε ωφελουμένους ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας σε Απόρους)

Στις 6/11/2017 προσήλθε στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Καλαμπάκας κλιμάκιο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Τρικάλων «Συνειρμός» και πραγματοποίησε προγραμματισμένες προληπτικές εξετάσεις σε ωφελούμενους του Προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας σε Απόρους).

Οι ωφελούμενοι οι οποίοι είναι και ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας ειδοποιήθηκαν μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό τους να προσέλθουν στο χώρο της υπηρεσίας (χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων) και αφού εξετάστηκαν, δέχτηκαν τις συμβουλές του ιατρού, των νοσηλευτών και της διατροφολόγου για ιατρικά θέματα και θέματα διατροφής.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μετεώρων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και βασίζεται σε τρεις πυλώνες που είναι η υποδοχή, ενημέρωση και η υποστήριξη των πολιτών, η συνεργασία με υπηρεσίες και φορείς της πόλης και τέλος η παροχή υπηρεσιών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου  και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των πολιτών.

 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μετεώρων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 Διεξαγωγή προληπτικού ελέγχου ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Τι είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής;

Η αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής του αίματος σε όλο το σώμα και εκτείνεται από την καρδιά μέσω του θώρακα μέχρι την κοιλιακή χώρα. Η κοιλιακή αορτή είναι το τμήμα της αορτής από το επίπεδο του άνω μέρους της κοιλιάς ως τον ομφαλό. Ως ανεύρυσμα ορίζεται η μόνιμη εντοπισμένη διάταση μιας αρτηρίας, μεγαλύτερης τουλάχιστον κατά 50% της διαμέτρου της υπόλοιπης φυσιολογικής αρτηρίας του ίδιου ατόμου.

Η κοιλιακή αορτή είναι η πιο ευάλωτη στη δημιουργία ανευρύσματος, ενώ η συχνότερη εντόπιση του ανευρύσματος είναι κάτω από την έκφυση των νεφρικών αρτηριών. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής δημιουργείται από εκφυλισμό των ιστών του τοιχώματος της αορτής, ο οποίος οδηγεί στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας και καταλήγει στην καταστροφή των ελαστικών ινών και διάτασή του, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό της αορτής, θρόμβωση στο τοίχωμά της και ρήξη και αιμορραγία του ανευρύσματος η οποία είναι συχνά θανατηφόρος, σε ποσοστό πάνω από 70%. Όσο μεγαλώνει η διάμετρος του ανευρύσματος, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος της ρήξης του. Για ανευρύσματα <5 εκ. ο κίνδυνος ρήξης σε μια δεκαετία είναι 15-20%, ενώ σε μεγαλύτερα ανευρύσματα της τάξης των 6-7 εκ. ο αντίστοιχος κίνδυνος φθάνει το 45-50%.                                                                                             

Ο Δήμος Καλαμπάκας, ως ο φορέας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, αναλαμβάνει δράση σε θέματα πρόληψης με έμφαση τους ανασφάλιστους και τους ανθρώπους που αδυνατούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στο κόστος των προληπτικών εξετάσεων. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, η πίεση που επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς και η άγνοια για τα πρωτόκολλα πρόληψης οδηγεί δυστυχώς το σύνολο του πληθυσμού μακριά από τα προγράμματα πρόληψης.

Για αυτό το λόγο η  Αγγειοχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπάκας και το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ διοργάνωσαν δωρεάν προληπτικό έλεγχο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.

Τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας ενημέρωσαν τους ωφελούμενους που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα για τη δωρεάν προληπτική εξέταση και προγραμμάτισαν την ημερομηνία και την ώρα εξέτασής τους. Η προληπτική εξέταση διεξήχθη στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας, όπου παράλληλα  ενημέρωνε τους πολίτες που βρισκόταν στο χώρο για τη λειτουργία του Κέντρου, μιας δομής που καλείται να παρέχει ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καλαμπάκας εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 Διεξαγωγή σεμιναρίου από το Freelance CampusBus 

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μετεώρων, στο πλαίσιο στήριξης δράσεων που στοχεύουν στην τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, διοργάνωσε με επιτυχία την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας, δωρεάν σεμινάριο εκπαίδευσης ενηλίκων ανέργων δημοτών στις εναλλακτικές μορφές εύρεσης εργασίας.

Το σεμινάριο πραγματοποίησε το Freelance CampusBus, ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα και παραδίδει σεμινάρια εκπαίδευσης σε online πλατφόρμες εύρεσης εργασίας(π.χ Upwork, Freelancing κλπ). Οι συμμετέχοντες, που πρέπει να είναι γνώστες της Αγγλικής γλώσσας, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες εύκολα και γρήγορα από όπου και αν βρίσκονται παρέχοντας τις υπηρεσίες τους. Οι υπηρεσίες που ζητούν οι εργοδότες είναι όλες απομακρυσμένες, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του συνεργάτη και αφορούν projects μικρής διάρκειας όπως η μετάφραση, επεξεργασία λιστών, το data entry κλπ. Το CampusBus μαθαίνει στους συμμετέχοντες να φτιάχνουν ένα δυνατό προφίλ, να κλείνουν projects στις πλατφόρμες, να τα υλοποιούν αποτελεσματικά λαμβάνοντας καλές κριτικές και να είναι ασφαλείς ώστε να αυξήσουν τη ζήτηση τους συνεπώς και το εισόδημα τους. Μετά τη συμμετοχή τους οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης και mentoring από ειδικούς.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μετεώρων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και βασίζεται σε τρεις πυλώνες που είναι η υποδοχή, ενημέρωση και η υποστήριξη των πολιτών, η συνεργασία με υπηρεσίες και φορείς της πόλης και τέλος η παροχή υπηρεσιών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία και τις δράσεις του Κέντρου Κοινότητας στην Διεύθυνση: Ηπείρου και Πυθαγόρα (ισόγειος χώρος 4ου Νηπιαγωγείου Καλαμπάκας), τηλέφωνο επικοινωνίας 24320 78661, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7:00- 15:00

logo kato

 

Pin It