Δικτύωση με Φορείς

Για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση ενημερωτικής ομιλίας σχετικά με το θέμα «Ασφάλεια στη Χρήση του Διαδικτύου» σε Δημοτικά Σχολεία της Καλαμπάκας (4ο και 5ο), το Κέντρο Κοινότητας ήρθε σε επαφή με την ψυχολόγο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Γεωργίου Ελισσάβετ που πραγματοποιεί οργανωμένες, διαδραστικές, βιωματικές δράσεις, οι οποίες απευθύνονται στους μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δικτύωση με το «Χαμόγελο του Παιδιού» εντάσσεται στα πλαίσια της δικτύωσης με φορείς και οργανισμούς με στόχο την διοργάνωση από κοινού δράσεων σχετικά με την πρόληψη και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας πάνω σε σημαντικά θέματα που τους απασχολούν, όπως Ενδοσχολικός Εκφοβισμός (bullying), Κακοποίηση κ.ά., και με σκοπό την διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ανηλίκων.

Επίσης, η δικτύωση με έναν Οργανισμό, όπως  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που προσφέρει κοινωνικό έργο, πραγματοποιήθηκε με στόχο την συνεργασία και την παραπομπή αιτημάτων των πολιτών σε υπηρεσίες και δομές εκτός των γεωγραφικών ορίων της περιοχής λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, που ασχολούνται με τη στήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη και των οικογενειών τους.

 

 

Στα πλαίσια της δικτύωσης με φορείς της τοπικής κοινωνίας, καθώς και για την διοργάνωση και πραγματοποίηση ενημερωτικής ομιλίας από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με θέμα «Ασφάλεια στη χρήση του Διαδικτύου» στους μαθητές και μαθήτριες του Δ΄ και Ε΄ Δημοτικών Σχολείων Καλαμπάκας, το Κέντρο Κοινότητας ήρθε σε επαφή με τους Διευθυντές των δύο Δημοτικών Σχολείων κ.Τσιούμα Ιωάννη και κ. Αυγέρη Νικόλαο.

Στις 27/11/2019 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας συνάντηση με τον Διευθυντή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων κ.Κομπογιάννη Δημοσθένη, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τις υπηρεσίες που παρέχει η Δομή και να συζητηθεί η πρωτοβουλία διεξαγωγής από κοινού δράσεων ευαισθητοποίησης που θα απευθύνονται σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς ή και γονείς-κηδεμόνες για θέματα που τους απασχολούν, αναγνωρίζοντας έτσι το σημαντικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων υπήρξε και σχετικό κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας προς τις σχολικές μονάδες, οι οποίες μπορούν σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και με την τοπική αυτοδιοίκηση να ευαισθητοποιήσουν και να  ενημερώσουν πάνω σε θέματα προστασίας των παιδιών απέναντι σε κινδύνους, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν από εξειδικευμένη ομάδα στελεχών (γιατροί, κοινωνικοί επιστήμονες) με στόχο την υποστήριξη (ενημέρωση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών) σε εξειδικευμένα θέματα, όπως βία κατά των ανηλίκων,  κακοποίηση κ.ά.

Στα πλαίσια της δικτύωσης με τοπικούς συλλόγους πραγματοποιήθηκε στις 19/11/2019 συνάντηση με την Πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Ζωγράφων Νομού Τρικάλων. Η δικτύωση αυτή πραγματοποιήθηκε με στόχο τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διοργάνωση δράσης δημιουργικής απασχόλησης (εργαστήριο ζωγραφικής) για παιδιά προσχολικής ηλικίας που φοιτούν κατά προτίμηση σε σχολική μονάδα του ορεινού όγκου του Δήμου Μετεώρων και που ενδεχομένως δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Η διεξαγωγή μιας δράσης σαν αυτή θα έχει στόχο την έκφραση της δημιουργικότητας των παιδιών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν τη ψυχοκινητική τους ανάπτυξη. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο διεξαγωγής εργαστηρίου κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος από μέλη του Συλλόγου που θα απευθύνεται σε γυναίκες του Δήμου Μετεώρων με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και την επαφή με τον κόσμο της τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση προς τα μέλη του Συλλόγου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας και εκείνοι ανέπτυξαν με την σειρά τους τις δράσεις του Συλλόγου.

 

1

 

Στις 11/11/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τα στελέχη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Τρικάλων-Συνειρμός στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την επέκταση της δράσης της δομής που αφορά σε υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας ενηλίκων. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος από την Κ.Μ.Ψ.Υ.

1

 

Σε μια προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και δυσκολιών των πολιτών του Δήμου Μετεώρων, πραγματοποιήθηκε στις 25/10/2019  ενημερωτική συνάντηση του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Κοινότητας με τους νέους Προέδρους των Τοπικών Κοινότητας της Δημοτικής Ενότητας Χασίων και με την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Αγιοφύλλου.

Σελίδα 1 από 4