Μετέωρα: Οι πέτρινοι γίγαντες που κόβουν την ανάσα - Άρθρο του zougla.gr

2618119

Θεόρατοι βράχοι υψώνονται στον ουρανό πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο. Γαντζωμένα στις ράχες τους, φημισμένα μοναστήρια. Απόκοσμη ατμόσφαιρα και δέος. Τα επιβλητικά Μετέωρα συγκλονίζουν με την άγρια ομορφιά τους πλήθος επισκεπτών από όλες τις γωνιές της Γης.

Οι πελώριοι σκουρόχρωμοι βράχοι από ψαμμίτη, ένα προϊστορικό έργο της φύσης, και οι υπεραιωνόβιες μονές και σκήτες δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο που δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων παραμένει μυστήριο, καθώς κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει πώς σχηματίστηκαν οι τεράστιοι βράχοι. Σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική θεωρία, κάποτε εδώ υπήρχε ένα τεράστιο δέλτα ποταμού ο οποίος χυνόταν ορμητικά στα νερά της θάλασσας που κάλυπτε τότε τον θεσσαλικό κάμπο, μεταφέροντας ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία σωρεύονταν για εκατομμύρια χρόνια.

Η παράδοση της αναρρίχησης εδώ κρατά αιώνες. Καθιερώθηκε από τους μοναχούς που σκαρφάλωναν στους βράχους με σχοινιά, δίχτυα, ακόμα και με τα γυμνά τους χέρια για να ασκητέψουν στις σπηλιές τους.

Οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν στη Θεσσαλία από το Άγιο Όρος τον 11ο αιώνα. Ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης οργάνωσε εδώ την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα τον 14ο αιώνα, ιδρύοντας τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μοναστήρι και μοιάζει με μουσείο. Ο ίδιος χρησιμοποίησε την ονομασία «Μετέωρο» ως χαρακτηρισμό για τον τεράστιο βράχο, τον «πλατύ λίθο», στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.zougla.gr

Pin It