Ξεκινάει η κατασκευή Δημοτικού Πάρκου στην Καλαμπάκα – Δημοπρατείται το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ» προϋπολογισμού 1.200.000,00 €

agorastossinanis

Κώστας Αγοραστός: «Δημιουργούμε χώρους αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους πολίτες των Μετεώρων»

Την έγκριση δημοπράτησης, για το έργο που αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων κοινόχρηστων χώρων στην Καλαμπάκα, έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, με σημερινή του απόφαση. Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύνταξης και υποβολής των Τευχών Δημοπράτησης, εκ μέρους του Δικαιούχου που είναι ο Δήμος Μετεώρων και εγκρίθηκαν μετά από τον προβλεπόμενο έλεγχο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Θεσσαλίας, για το έργο του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ».

Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ.Θ τον Ιούλιο 2018, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000,00 €  και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους. Πλέον, ακολουθεί η έγκριση δημοπράτησης και η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από το Δήμο Μετεώρων, Δικαιούχο και Φορέα υλοποίησης του έργου. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μετεώρων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Χρήστο Σινάνη δρομολογούμε αναπλάσεις στις οποίες διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της πόλης. Πρόκειται για σημαντικά έργα, έργα ουσίας, που αλλάζουν την όψη των Μετεώρων και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ζωής. Δημιουργούμε χώρους αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους πολίτες των Μετεώρων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε όλοι μαζί προς τους συνανθρώπους μας. Παράλληλα με τα έργα αυτά διαχέονται κοινοτικά κονδύλια στην τοπική οικονομία και δημιουργούνται θέσεις εργασίας».

Τονίζεται ότι το υπόψη έργο είναι το πρώτο έργο που έχοντας πλήρη ετοιμότητα προχωρά σε δημοπράτηση , από τα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 τον τρέχοντα μήνα και αφορούν σε περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις σε οικισμούς άνω των 5.000 κατοίκων (εκτός πρωτευουσών Νομών), και που συγκεκριμένα ήταν : Αγριά, Νέα Αγχιάλος, Ελασσόνα, Καλαμπάκα, Γιάννουλη, Παλαμάς και Φάρσαλα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση τεσσάρων κοινοχρήστων χώρων στην πόλη της Καλαμπάκας, και ειδικότερα:

– Στο Ο.Τ. 187 που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος Καλαμπάκας, δημιουργείται ένα δημόσιο πάρκο, που στοχεύει να αποτελέσει πόλο έλξης και χώρο αναψυχής για τους δημότες της Καλαμπάκας και όχι μόνο. Αποτελείται από έναν περιφερειακό και ένα κεντρικό άξονα κυκλοφορίας, μια κεντρική πλατεία, που σηματοδοτείται από μια φυτεμένη ράμπα, τμήμα της οποίας στεγάζει τους χώρους υγιεινής, και μια περιφραγμένη παιδική χαρά στην καρδιά του πάρκου. Επίσης περιλαμβάνει μια υπαίθρια σκακιέρα, έναν χώρος άθλησης ενηλίκων, έναν στεγασμένο χώρο για τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping-pong) και μια μικρή πλατεία ελλειψοειδούς κάτοψης στο ψηλότερο σημείο του τεχνητού λόφου νοτιοανατολικά.

– Ανακατασκευή πεζοδρομίων αριστερά και δεξιά της οδού Σιδηροδρόμου, μήκους 200,00 μ. περίπου, από την είσοδο της πόλης Καλαμπάκας (οδός Πίνδου) έως την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Τα πεζοδρόμια διαμορφώνονται με το υπάρχον πλάτος 2,50 μ εκατέρωθεν, ενώ κατασκευάζεται λωρίδα όδευσης τυφλών και ράμπες για ΑΜΕΑ. Η πλακόστρωση κατασκευάζεται από κυβόλιθους χρωματικής απόχρωσης γκρι και προβλέπεται η εγκατάσταση δικτύου οδοφωτισμού με φωτιστικά τύπου LED, όμοια με τα υπάρχοντα φωτιστικά της οδού Τρικάλων.

– Αισθητική αποκατάσταση των σκαλοπατιών της οδού Σκαρλάτου, σε συνέχεια του πεζόδρομου έμπροσθεν της Κωστάντειου Σχολής, τα οποία οδηγούν στο δρόμο προς τον Ιερό Ναό Παναγίας Καλαμπάκας καθώς και ηλεκτροφωτισμό του πεζοδρόμου, τοποθέτηση χειρολισθήρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και τοποθέτηση δίφωτων φωτιστικών, παραδοσιακού τύπου.

– Αναβάθμιση παιδικής χαράς, στο Ο.Τ. 287, οδός Καλοστύπη και Αναλήψεως. Ο εξοπλισμός που έχει επιλεγεί, περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων. Μετά την ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων, η παιδική χαρά θα διαθέτει  δύο εισόδους κοινού, ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, φυσικά σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων, ζώνες πρασίνου, πινακίδα εισόδου, μεταλλική περίφραξη. Ο περιβάλλων χώρος της Παιδικής χαράς διαμορφώνεται κατάλληλα, με την πλακόστρωση των περιμετρικών πεζοδρομίων, την επένδυση του περιμετρικού τοιχίου επί της οδού Αντ. Καλοστύπη με πέτρα και την κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στην είσοδο επί της οδού Αναλήψεως

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Βελτίωση δημόσιων χώρων Καλαμπάκας, περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση αισθητικής του τοπίου, βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προσδίδοντας νέες ενεργητικές – δημιουργικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας την ελκυστικότητα του αστικού κέντρου και το χρόνο παραμονής των επισκεπτών.

 
 
 
Pin It